tisdag 17 september 2013

:)

Har redan fått en kommentar med många frågor ja gärna svarar på och blev riktigt ivrig att svara så tror jag svarar redan nu på dom frågorna, de var ju ändå en hel del i samma :) men ni får gärna fråga mera så svarar jag allt eftersom det kommer frågor! :)

Hur träffades du och marcus?
Vi har nog inte nån såndärn att just då träffades vi, ett såndänt första ögonblick med kärlek i första ögonkastet :p de helta tog en tid och vi lärde känna varann som kompisar först. 

Första minnet marcus har av mej var redan i lågstadiet, på 6 klass och det var vappenmarknad, jag var på marknaden med hans klasskompis och hon hade lovat att vi skulle träffa honom nånstans och han har sakt att redan då fast han inte sett mej kändes det som nånting speciellt med dendär ida :p men vi dök aldrig upp, kommer inte själv ihåg dehär men sku vara roligt att veta varför vi nte dök upp :)

Första minnet jag har av marcus är på 7klass och "mopodisko" nån av vänneleverna hade sakt åt marcus att antingen måste han bjuda upp någon själv eller så väljer dom nån åt honom att dansa med så blygt kom han fram och frågade om jag ville dansa, hade då igen en kompis där som snabbt svarade åt mej att nää hon e upptagen och drog iväg med mej, blev nog på efterhand och fundera lite på vem dendär pojken riktigt var.

I slutet av 7an började vi lära känna varann bättre och började prata på skolbussen och vågade hälsa på varann i skolan och så, vi började också prata på msn ganska mycky och msn pratandet fortsatte hela sommaren.

När klass 8 började var nog egentligen då jag öppnade ögonen för marcus som mer än kompis, i november teäffades vi en dag efter skolan, minns inte vem av oss som kom med det förslaget men då iallafall 11.11.2005 frågade marcus chans på mej och jag fick min första puss av honom och efter det har jag haft turen att få uppleva massor av känslor tillsammans med honom :)

Blev riktigt lång historia, men som sagt finns det inte riktigt något exakt tillfälle :)

                  


Har ni planer om att gifta er?
Nån gång ska vi nog gifta oss! Just nu känns det väl somom det är så dyrt att det inte blir av, vill ju att det blir den finaste festen i våra liv och att vi skall kunna bjuda alla nära och kära. Före vi gifter oss måste vi ju iallafall förlova oss, det är nånting vi nästan valt bort, eller förlova oss kommer vi ju att göra men den dagen vi gör det är inte frågan ska vi förlova oss utan då är det ska vi gifta oss, dagen vi förlovar oss är altså dagen vi bestämmer datum för bröllop. Vet inte om vi är lite gammaldags eller om vi bara tröttnat på alla som förlovar sej så snabbt utan tanke på framtiden och sen skiljer sej lika snabbt. Jaa men svartet är iallafall att nångong hoppligtvis under dom närmaste åren men det är inget vi planerar att göra riktigt ennu.

Har ni huslån tillsammans eller har ni varsinn del?
Vi har det tillsammans, kom faktist aldrig ens på tanken att ha det skilt faktist. Huset ör ju endå bådas och vi har tyckt att det är enklast att ha delad ekonomi sådär annars också.

Husen är, har jag förstått, en del billigare i åland, men hur var det att få huslån?
Priserna beror mycket på var på åland och var på fastlandet man ser, i centrum av mariehamn närmar prisen sej husen nånstans långt från stan i Borgåtrakten medan husen på landet här på åland inte går att gemföra i pris med Borgåtrakyens hus, vi skulle aldrig ha haft råd med dethär huset i om det legat i borgå. Så joo, det är nog mycket billigare här än iallafall i huvudstadsregionen men då är väl husen där dyrast i finland också, det är säkert billigare ju längre från helsingfors man kommer.

Det var faktist förvånandsvert lätt att få lånet, det kändes att banken faktist såg på vår livssituation och inte bara på reglerna. Vi anade att vi inte skulle få huslån eftersom vi inte hade några besparingar överhuvudtaget och bankerna ofta kräver 10% av lånesumman men vi var och pratade och förklarade att vi vill köpa eftersom vi då kan "betala i egen ficka" istället för att betala en hyra på nästan samma belopp i månaden, dehär tyckte ju banktanten lät klokt. Lånet vi tog var ju inte heller så stort, 155 000 alltsomallt medräkant renoveringspengar, pengar att betala räntetak och andra mindre kostnader det kommer med pappersarbete vid husköp. Banken kollade upp våra utbildningar och menade att vi båda har såna utbildningar att vi inte borde bli utan jobb såsom arbetsmarknaden ser ut idag. Dom ville också att vi skulle centrera allt hos dom, försäkringar, lån och konton. Borgenärer krävde dom och huset i pant såklart. Hoppas du fick svar på din fråga :)

           
 

Vad jobbar marcus med?
egentligen är han utbildad automationsmontör, alltså borde jobba med att serva elektriska robotar och sånt på fabriker typ men han jobbar som elektriker på byggen.

Hur är det att bo på åland gemfört med finland?
Det är nog ganska stor skillnad, största skillnaden vad jag tycker är att det är mycket mindre stress, alla lallar på i sin egen takt med sina egna grejer. Nuförtiden är det ju tillome stressande att gå till citymarket när man är på fastlandet när man är van med lugnet här. En annan skillnad är nog människorna, det finns ju domdär typiska ålänningarna men ska inte gå in på hurdan den typiska ålänningen är ;p sen är det vi inflyttade, som utgör en ganska stor del, många från österbotten, sverige, och södra finland vilket gör att det blir en rolig blandning. Sen är det nog mer gamla traditioner hör och annars också lite mer gammaldags, men det kanske beror på att det är så stor del landsbyggd och överallt på landsbyggden är det nog mer gammaldags. Sen ser jag åland som mer centralt än södra finland faktist, fast vi är lite isolerade här på ön är det ändå så nära både till finland och sverige så åland tar ju mycket "inspiration" från bådadera länderna, visst är det ju möra till estland och ryssland från södra finland men dom är nog såpass långt efter i utvecklingen där att finnarna har nog ingen större nytta ön billig sprit att ta därifrån. Kommer inte just nu på så mycketmer skillnader, svårt att lägga fingret på vad som exakt skilljer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar