torsdag 27 juni 2013

Allt dessa pappersarbete

Varför berättade ingen att bli gravid betyder dubbelt mer pappersarbete?? Alla dessa kela grejer gör mej tokig! Och från deras sidor blir man inte hämskt klok.. Sitter och skrapar mej i huvet och funderar över vad vi får när och hur mycket och av vem, för en del är det ju arbetsgivaren som betalar och en del kela och dessutom en del landskapsregeringen om jag inte förstått helt fel... Sku bara villa kunna få ut en sida där de står att såhär och såhär mycket får du under denhär tiden och sen ändras det till såhär och såhär mycket så man kan vara lite beredd på hurdana inkomster man kommer ha och om man t.ex. Är tvungen att lägga lånet på paus speciellt domdär kallaste vintermånaderna som elräkningen närmar sej 400€, vill ju inte behöva leva på knäckebröd och vatten utan pausar då hellre lånet en tid. Men nej så lätt är det inte... Har iallafall inte hittat nånting sånt... Och dessutom, vad kan man ha samtidigt och vad kan man inte ha samtidigt? Båda kan inte ha föräldraledighet samtidigt så långt har jag kommit men kan vi båda vara hemma han på pappaledit och jag på mammaledigt första veckorna med bebben och endå båda få ersättning?? Sen ska vi ju nånstans så marcus får "bekänna sitt faderskap" men e dehär nånting man gör före eller efter att barnet föds?? Och till vem skall han det bekänna?? Skulle man bara vara lite mer pappersmänniska kanske dehär sku vara lättare men har än en gång konstatera att jag ska aldrig börja jobba med papper! De e nog de mäst stressande i hela världen!

4 kommentarer:

  1. på kelas sidor finns en räknare som räknar ut hur mycke pengar du ska få när du e mammaledig o när mamma ledigheten tar slut efter 105 (?) vardagar o övergår ti föräldraledighet. Principen e väl den att du måst vara mammaledig första tiden, men sen kan du gå på jobb o marcus vara föräldraledig, då e de ingenting som säger att du ska vara hemma. Pappaledigheten e väl idag 54 vardagar som man har rätt att ta ut, ofta me 70% av inkomsten, antingen som arbetsgivaren betalar (o kela betalar ti dom) eller sen som man får direkt av kela. O ert kollektiva avtal (akta had du väl) bestämmer hur mycke lön du får för hur många dagar när du börjar mammaledigheten :) ja har int samma avtal som du men enligt vårt får vi full lön de 72 första vardagarna av mammaledigheten.
    man kan bekänna faderskapet först efter att barnet e fött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick faktist en textare av chefen som på beställning just som ja hadd skrivi dehär om hur ja har å va ja får för pengar från dom :D sen försökt ja räkna ut själv enlit dendär tabellen me årsinkomst å dagspenning men hitta ingen beräknare :/ så de börjar såsmåningom klarna :D

      Radera
  2. Ni får en kallelse till en barnatillsyningsman efter att barnet är fött, då ni båda skall dit och Markus då bekänner faderskapet. Där skall ni också svara på om ni faktiskt har haft sex, och om du är riktigt sääääker på att Markus är pappan. En bekant råka ut för en helt hemsk barnatillsyningsman, som sade att hennes sambo absolut måste ta ett faderskapstest, eftersom dom inte var gifta. Men hoppas ni inte behöver råka ut för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha :p de e no lite pletut hela dedär... Då när vi fick bf ändrat sa marcus när vi gick ut från läkarn att men då va du ju i borgå då som de enlit dedär händ :D så han kläcker vel ut någo Skämt att men då va hon i borgå int kan de vara ja å så blir de aikadi utredningar :D men de kan int annars heller stämma dedär datume för då sku de ha hänt typ samma da som mensen to slut å de stämmer vel int rikit me någo... Noo föratt man ju kan ha lite olika.. Å int vet ja ju hudan menscykel ja egentligen har när ja allti styrt den me p-piller...

      Radera