söndag 9 augusti 2015

storabror

Egentligen vet jag inte om det ens är möjligt att få en inte ens 2 åring att riktigt förstå vad det innebär att bli storebror och att vi kommer få en baby, eller ens att det finns en baby inne i magen, det är nog nånting för abstrakt, endå försöker vi vårt bästa att förbereda honom för vad som kommer komma.

Jag vet ju att han självklart kommer överleva att bli storebror, det kommer vara nånting av det största i hans "jag", det vet jag ju själv som storasyster att det är ju nånting som sitter i benmärgen som man inte alltid varit men kommer alltid vara och sku gärna vara lite överbeskyddande fast man vet att man inte har rätt att blanda sej för mycket. Det är ju iallafall den finaste presenten han kan få, ett småsyskon som jag hoppas han kommer nära med och att dom kan vara varandras stöd och ha roligt ihop. men för att det inte ska bli allt för mycket trots och krongel i början försöker vi ju med alla knep få honom att förstå.

Vi pratar mycky om babysar, baby pupur (tyvärr ofta i det samanhanget att kattena lämnat en på trappan), baby fåglar, baby kissor, baby sniglar, baby morötter men hans favorit är ju nog människobabyn. Dom är ju så "baby sööööt" som han sejer när han ser en baby typ i butiken. Han vet också nu hur man hanskas med en, "försiktit", "paija foton", "paija masun", "pussa", "dicka mjölk pisun" är sånt som ofta kommer från honom då man nämner babysen och med andra babysar är han också så försiktig och paijar sakta sakta. Men, skillnaden är ju sen när den faktist är här hela tiden och konkurrerar om tiden, bara det att jag och marcus sitter och pratar och inte uppmärksammar honom kan göra att han hittar på hyss bara för att vi ska se honom så hur ska de inte bli sen då?

Det att storasyskonen far bakåt i utväcklingen och vill vara babysar igen har jag faktist redan nu märkt av, tutten har blivit viktigare men vi har den ennu också bara i sängen, vid blöjbyte vill han gärna ligga som babys och kronglar han med påklädande är ett enkelt trick att fråga om han kommer och ligga som en baby så ligger han snällt och låter sej bli påklädd. På samma gång är han viktig med att göra själv "chachi själv" är svaret till det mästa och visst får han gärna prova själv och öva, skorna tar han oftast på helt själv fast dom nu far på fel fot 9 av 10 gånger men nu märker han väl tillslut hur dom hörs, kläderna kommer av riktigt bra men på är svårare, armarna far ofta i halshålet och så men övning ger ju färdighet, sitta på vanlig stol och äta med stora bestick, bära kassar och hjälpa, vara stor pojke på det viset vill han så han kommer säkert stolt hjälpa till med blöjbyte och annat vilket han självklart kommer få göra.

I början kommer vi försöka ha honom i fokus fast babyn tar så mycke mer tid, får väl försöka hitta dendär orken bara att anstränga sej till att göra honom så delaktig som möjligt. Just det att hitta dendär orken börjar jag vara orolig över eftersom denhär magkrabaten tycks vara en riktig nattuggla, är vaken hela kvällarna och somnar sent, ennu också bugrar den på så att jag inte kan sova och då är klo.1... Att jag ska börja äta bättre och röra på mej vet jag endå att ger en hel del mer energi så ser fram emot det och så får vi väl igen komma överens om nånting i stil med att båda har rätt till en sovmorgon i veckan som då charlie var liten.


Bildresultat för busiga bebben får ett syskon
Förra veckoslutet hittade jag denhär boken och var bara tvungen att köpa den och vilken favorit den blivit, där finns luckor så man kan titta in i mammans mage vad babyn håller på med och så passande handlar om mamma, pappa och en pojke som ska få baby, dom gör saker som är vardagliga för en familj som väntar barn, mamman mår illa, städar så hon blir riktigt trött, äter köttbullar sent på kvällen som pappan får stå och steka, dom går hos doktorn, det visas hur babyn får samma mat som mamman äter, dom åker till sjukhuset och pojken får träffa babyn när den kommit ut, alla kramas och är glada på slutet.

Böcker är annars också in just nu, "mamma lääsa" favoriterna är "baby" "bil" "flygplan" och "pippi", flygplansboken som dom visar olika modeller av flygplan, vad dom heter och används till och så busiga bebben är såna som jag nog läser måånga gånger om dagen åt herrn, minst 5 gånger per bok men det är ju så mysigt också att bädda ner sej under en filt och se hur han njuter av att få lyssna eller själv berätta vad som händer för han kan ju böckerna utantill, hoppas dehär håller i sej för det är ju nånting vi kan göra tillsammans jag, charlie och babysen.

Men nu är det nog endå snarklådan som gäller om jag ska orka upp imorgon! Charlie har nu länge haft mer sommardygnsrytm och vaknat 8-9 tiden men idag var han helt vaken klo.7 och skulle absolut ha mamma att läsa och hjälpa och leka... puust, hälst sku ju alla vara med och han stod nere i trappan och ropade "pappa, isi, skona, kengät, sim hallen" på båda språken allt han bara kunde för att marcus säkert skulle förstå. Är ennu också så imponerad över att han lärt sej båda språken så bra, svenskan är självklart starkare men mer och mer kommer finskan fram nu när han är hemma och nu har han också börjat blanda finska endelser i annars svenska ord och meningar som när han annars sagt chachis så nu är det chachin, vissa ord är också helt finska fast han pratar med mej som gurka är kurkku och puck är keikko (kiekko) nog för att alla hockayrelaterade ord är finska. Nu kom jag bort från ämnet som vanligt.. gonatt hörrni! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar