torsdag 10 november 2016

nippor

Vet inte om jag skrivit om det men när Alissa fick börja smaka på riktig mat var det ju några saker hon reagerade på med kraftiga utslag, efter att int under sommarn fått tag på en barnläkare eller läkare som velat ta emot en så liten privat gick vi kommunalt, försökte egentligen privat bara föratt vi har försäkring.. Iallafall, igår kom svaren från blodproven, det vi misstänkt är ägg och jordnöt, ägg har hela kroppen blommat upp av och en jordnöt hann hon bara så mycky som lägga i munnen och detblommade upp runt munnen så jag grävde ut den direkt, senare samma reaktion på cashew. 
Nåja, nuförtiden är ju testena så otroligt utvecklade så man får ju väldigt tydliga svar.

Ägget var till vår lättnad den bättre sortens protein hon reagerar på, bättre i det syftet att det inte ger livshotande symptom utan mer bara exem, dessutom finns dehär proteinet bara i vitan så gulan kan hon äta.

Men nötterna då, på skalan 1-6 var hon en 3a vilket innebäg medelhög allergi, men en egentlig nötallergi, alltså är de mycky troligt att halsen sväller fast om hon får i sej nötter. Epipen fick vi utskrivet så det känns skönt men en liten skyldig känsla har jag när hon fick diagnosen såpass "sent",  å andra sidan har hon fått tänder så sent att hon har ju inte ätit nötter..
Läkaren tyckte iallafall att vi nu ska kolla upp allt, det får inte finnas ens spår av nötter, vilket ju finns i det mästa! Ägget får vi prova själva om 6mån om det vuxit bort men nötterna ska vi absolut inte experimentera med, vilket vi nog inte skulle göra heller.
Det som jag blev lite osäker över var att nu vet vi ju att hon reagerar på jordnöt och cashewnöt och då hör också pistachen i samma grupp som cashew men dom andra är andra grupper och enligt läkaren finns det ingen större risk att hon är allergisk för andra nötter än för nån annan, men är hon för två grupper känns de ju att de sku finnas en ganska stor risk med dom andra då också...

Atopisk hud har hon ju också, väldigt torr i huden men med en fet kräm hålls det under kontroll, däremot märker man genast om hon varit i kontakt med ägg, då har hon snabbt skrapat sönder bröstet och halsen. Förra veckan knäckte hon ett ägg (flyttade en stol till köksbänken, klättrade upp, tog ett ägg och knäckte det i en stekpanna på spisen, allt på typ 30sek, företagsam joo..) och fick ägg på sej och direkt började hon skrapa, för sånhäna insidenter har vi aerius (antihistamin) som härtills tycks funka ok.


Har ju själv som barn varit mycky allergisk (ägg, mjölk, soya, frukter, rotfrukter, latex, pälsdjur, starka kryddor...) så på det viset är det ju inte helt främmande vatten dehär med allergierna, men visst känns de ju lite jobbigt endå, hemma går det ju bra, bara att se till att inte laga sån mat men att äta ute är ju svårare. Själv minns jag inte att jag sku ha saknat nånting som barn, däremot tycker jag att vuxnas försök till att kompensera allergierna varit det jobbiga, vet inte hur många gånger jag blivit bjuden på tofuglass då den är mjölkfri, nåå den är ju gjord på soya.. Att höra att oij stackarn ha väl int heller vari så roligt. Nu har ju domflästa av mina allergier som tur vuxit bort.
Tror endå att ett barn lider inte av att inte fåäta allt, dom förstår nog, saken är konsekvent, du kan bara int äta dehär, aldrig, inte föret det vuxit bort, om det gör det, inte mer på lördag än på tisdag. Vi har lagat ganska mycky olika slags ägg till lunch, och ännu vill ju alissa ha samma som vad som är på mammas tallrik, men bara hon blir så stor att man kan förklara blir det ju en annan sak.
Charlie är noga, han frågar nästan alltid om han fast ska ge en mandarin åt alissa att är de ägg i denhär mamma, för alissa är allergisk och får nippor av ägg sejer han. Nu behöver vi bara lära dehär med nötter också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar