torsdag 10 november 2016

mat

Förra månaden och denhär har de verkligen varit skralt i kassan, blev sådär 1500€ till kambyte, vinterringar och att fixa nissanen så den kom igenom besiktningen. Så maten har blivit noga planerad och såhär lite som nu har nog aldrig farit i roskis! 

I vårt hushåll går det en rejäl summa i månaden till mat, då försöker jag planera mat av billiga råvaror, storhandla m.m. redan mjölk går det ju åt 1-2 liter till dagen. Är inte helt övertygad över att det är lika billigt att äta nyttigt som onyttigt, förr hade vi nog lägre matkostnader men då har vi ju inte förut ätit så mycky halvfabrikat heller utan skillnaden ä'r ju att det billiga som pasta, ris har blivit utbytt mot mer grönsaker och det höjer kostnaden, helmjölken är också dyrare än lätt.
 Här är nu några exempel på vad vi ätit.

Bakade Charlies (och vårt allas favoritbröd på mycky det vi hade hemma. Fananammas yoghurbröd med mycky frön. Jättegott med smör, en tjock skiva kraftig ost och gurka!

En dag blev det kålsoppa, ingredienserna med bröd och aura blev väl ca.6€, då räckte det till 3 stora vuxenportioner och 4 barnportioner.


Har faktist lagt till lite pasta ibland, just föratt få ner kostnaderna och barnen och marcus älskar ju det. Pasta med bacon, körsbärstomater och spenat. Föredrar färskpasta så alissa fick vanliga makaroner då dom inte innehåller ägg. Denhär rätten gick på ca. 4€, då räckte det till lunch nästa dag, spenaten fanns i kylskåpet från förut och hade blivit lite sådär mjuk redan så man int vill äta den i sallad, då är det perfekt att slänga i såhär för lite extra färg!

Igår åt vi nånting som har blivit en favorit här (iallafall för oss vuxna), pulled pork med kålsallad och nu också avokadoröra då vi råka ha en halv burk creme fraishe och avocadon hemma, lite stekta champigoner också. Brukar köpa en rejäl bit carree då jag hittar billigt, denhär gången var den någo 6€ kg så tog en 1300g bit, de räcker nog till 2 middagar och 2 luncher åtminståne, om inte 3 luncher. Kålen var kålrester från föregående kålsallad och soppan.

Så till veckans lyx, hittade musslor på special! Visste att jag har lax i frysen, också köpt på special, ett paket överbliven saffran från förra julen och vin, bara lite rotsaker till och vi hade en otroligt god fiskgryta! Charlie tyckte att det var jätteroligt med musslorna och alissa kasta dom så långt hon kunde :D

Till kvällsmål en ruskig kväll fick de bli varm proteinkakao. chokladproteinpulver, ren cacao, mjölk, lite salt och vispgrädde smaksatt med vaniljpulver på toppen. Nästa gång lägger vi i nån droppe pepparmynta så får vi en nyttig minttukakao! ;)

För mej är det viktigt att satsa på maten, njuter av att äta och vill tanka våra kroppar med riktig, bra energi. Vill undvika tillsatser som samlar sej i kroppen och framkallar vet inte vad och därför använder vi så rena produkter som möjligt, int någo nolltolerans, det är nog svårt nuförtiden, men bättre att försöka lite ditåt än att leva på färdiga köttbullar med 20% kött. 

2 kommentarer:

  1. Jag kan tipsa dig om matsmart.se där du kan handla produkter till kraftigt rabatterade priser. Jag har handlat där ett par ggr och sparat in hälften av vad det skulle kosta på tex Ica. Kanonbra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog inte här på åland, tyvärr :) men tack för tipset!

      Radera