torsdag 2 oktober 2014

Storbak

Var skall jag börja? Har mycket att skriva om men det är nästan som när man har så mycket man borde göra att man inte vet vart man skall börja, fick kritik av marcus att skulle de int va dags att blogga lite.. Nåja, får väl ta tag i det nu, börjar från dagens program.

Efter moronmålet var det dags att åka iväg till famo för storbak i bakugnen.

I gjorde 4 st degar, 2 olika "smakers" hemvete som blev 34st kakor, maltlimpa och en sats bulla. Min kusin är just nu på åland så hon va också med.



Charlie var självklart en ivrig hjälpreda, med mun full av banan! :)

Baka ut hemvetekakor.


Jäsning på gång.

Den större filuren.

Bullar på jäsning.

När man bakar i bakugn ska man ju först elda länge och mycky, Första brasan hade famo lagt på kvällen föratt lite värma upp ugnen, sen blev det eldat under morgonen ca.3 brasor och efter det skall glöden ligga i och till slut skrapas ur, ugnen skall tvättas med blött enris och sen är det dags att börja grädda.


Bröden läggs alltså in i ugnen med en brödspade, 6 st. ryms det i taget. Först fick vi prova oss fram lite och konstatera att vi får låta den vila en stund då metarn som gick till 300 slog i botten, brödet blev mörkt på under 2 minuter som var lite väl snabbt. När värmen var ca. 300 började vi på allvar och snabbt gick det ju nog.

När första kakan är ute måste man ju provsmaka, Charlie åt lite och matade sen hunden med resten..

Det blev nog så otroligt gott, dom som blev lite väl mörka blev dessutom nästan bäst tyckte jag, skorpan har en så god lite rökig smak.

Och bullarna, blev både vanliga runda, knutar och snurror. Limporna blev kvar i eftervärmen så dom får vi smaka och se på senare för sen var det dags för oss att åka ivägså vi sku hinna på jomppor och lätkä, marcus träningar var flyttade så vi hade träningar på samma gång, vilket innebar att charlie fick vara en stund och leka med en av våra vänner. Imorgon står det kräftskiva för min del på schemat men en lugn sådan för på lördag bär det av till stockholm för underbara barn mässa, som ni hör har vi program... Sku villa hinna till svampskogen också men det finns ju ingen tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar