fredag 15 maj 2015

tvåspråkighet

Här hemma pratar ju jag svenska och marcus finska med charlie, medan vi sinsemellan pratar svenska. I början kändes det nog inväcklat och mycky bytande hit och dit men snabbt blev det bara naturligt, nu sku det nog vara konstigt om marcus plötsligt sku bara prata svenska.

Eftersom det är så svenskt här förväntade jag mej att charlie nog skulle lära sej förstå finskan men att finskan endå sku komma långt efter svenskan och att också svenskan skulle bli lite senare eftersom det är ju dubbelt mer att ta in. Så har det endå inte såhär långt blivit.

Dom allra första orden var svenska men jag har alltid upplevt att han förstår båda språken lika bra, sen när det började komma fler ord kom det något finskt nångong men nu när språket verkligen på några veckor exploderat och han berättar och sejer vad han vill och hur han vill har lixom båda språken tagit ett stort steg framåt och han kan egentligen alla ord han kan på båda språken, sen finns det sånt han kan på finska men inte svenska och tvärtom men jag upplever hans finska och svenska som lika starka. Sent har ju språket heller inte varit utan upplever att han är på ganska samma stadie som andra hans jämnåriga, om inte lite pratigare ennu, men han pratar ju också mäst hemma med oss och mindre borta så det kanske är så att jag bara inte hör dom andra jämnårigas prat.

Har ju haft många i omgivningen som kommer från 2 språkiga familjer och att det på det viset är bekant men att följa med det såhär när man är mitt i det är ganska intressant, Är jätte imponerad över hur han vet orden på 2 sätt, hur kan en så liten veta att kengät och skorna är samma sak, eller kom och tule, han känner ju inte skillnad på språken utan det är som synonymer åt honom alltså pratar han ju både svenska och finska åt oss båda men det betyder ju att han hamnat lära sej 2 ord istället för ett. Är jätteglad att vi kan ge 2 språk åt honom, varge språk är en sån stor förmån och speciellt att man kan både svenska och finska då man bor i finland.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar