onsdag 4 december 2013

vaccin

Jahha, vad tycker jag om vaccinationer? Dehär tycks vara en ganska inflamerad fråga just nu, speciellt efter svininfluensa vaccinen som inte var någon hit.

Dehär med vacciner tycker ju jag både som mamma och vårdare att är intressant och jag har självklart vägt för och nackdelar vid alla vaccin han ska få.

Kan ju börja med att berätta hur vaccinations schemat just nu ser ut och lite vad dom står för.

Rotavirus, 2 och 3 mån, Rotavirus är en diarreesjukdom som små barn ofta hamnar i sjukhusvård för p.g.a. uttorkning, rotavirusbobborna sprids mycket lätt.

Pneumokock, 3,5 och 12 mån, Hjärnhinneinflamation, lunginflamation, blodförgiftning och mellanöroninflamation. Dehär vet väl dom flesta vad det är, någon av dom livshotande och någon inte så farlig.

DTaP-IPV-Hb, 3,5 och 12mån (DTaP-IPV 4år), drifteri, stelkramp, kikhosta, polio och hib sjukdomar. Drifteri: Kraftigt halsont, svullnad i svalget och hög feber är symptom. 5-10% av dom insjuknade dör, kräver alltid sjukhusvård.
Stelkramp vet nog dom flästa vad är men kan tillägga att en tredjedel av dom smittade dör.
Kikhosta,inte lika livshotande för äldre men för små barn kan den orsaka kramper, hjärnskador och kan också vara livshotande för dom minsta.
Polio = barnförlamning, ett virus som sätter sej på nervsystemet och orsakar förlamning i musklerna, oftast benen, 1 av 10 barn som drabbas dör inom ett år då förlamningen sprids och kan spridas till andningsmusklerna.
Hib-sjukdomar bakterie som kan sätta sej egentligen i hela kroppen, oftast visar den sej som hjärhinneinflamation som i 1 fall av 6 leder till skador på centrala nervsystemet.

MPR, 12mån (dtap 14-15 år, drifteri, stelkramp, kikhosta), Mässling, pssjuka, röda hund, Mässling har symptomen hosta, snuva, feber, bindhinneinflamation i ögat och utslag, vanliga följdsjukdomar är lunginflamation, öroninflamation, hjärninflamation.
Påssjukans symptom är feber, aptitlöshet och muskelvärk, spottkörtlarna blir inflamerade och det leder till att dom är så sjuka att det kan vara svårt att öppna munnen. Även här är det fäljdsjukdomarna som är illa nämligen hjärnhinneinflamation, hjärninflamation, hjärtmusel och -säckinflamation. Pojkar som får det i tonåren kan få testickelinflamation som kan leda till nedsatt fruktbarhet.
Röda hund ger lindriga förkylningssymtom, får man röda hund under en graviditet finns det risk för allvarliga fosterskador som synskada, hörselskada, utvecklingsstörning och hjärtfel, domhär medfödda skadorna har minskat rejält efter att man började vaccinera.

Influensa, varge år, influensa ger feber, snuva och hosta. En tredjedel av dom insjuknade får öron eller lunginflamation som följdsjukdom. Barn behöver sjukhusvård p.g.a. dehär ungefär lika ofta som vuxna som tillhör riskgrupperna och vart 5 barn får influensa under dom 3 första åren.


Dehär är alltså programmet, vi har valt att Charlie får alla förutom influensa med den tanken att influensa inte med vården i finland idag är så farligt att det kan ge bestående skador (har säkert hänt och jag vet att många dör i influensa varge år men har svårt att tro att det är friska barn som hör till den gruppen)
Det finns alla möjliga skriverier på internet om att MPR skulle orsaka autism men det finns inga bevis på att det är så och vi har valt att då ta den risken framför risken att han skulle få nån av sjukdomarna och få skador av deras följdsjukdomar eller tillome dö. Häromdagen läste jag dessutom på Paula Uribes blogg om någon på 80 talet som dött av DTaP-IPV-Hb vaccinet i plötslig spedbarnsdöd och att det då skall kunna vara en orsak till spedbarnsdöden, det finns endå ingen fakta om det heller och dethär hände på 80 talet, sen dess har vaccinen utvecklats mycket, dessutom hette vaccine nånting helt annat då och det sejer mej att det har bytts ut ganska rejält.

Symptom av alla vaccinen är ju samma som sjukdomen man vaccinerar mot men i en mycket lindrigare form och alla domhär vaccinen är provade redan länge, har för mej att rota är det nyaste och det minns jag att kom då min bror föddes så det har funnits iallafall i 10 år. Skillnaden mellan domhär vaccinen och vaccin som kommer ut snabbt i typ panik som svininfluensavaccinet är ju det att domhär har hunnits testas och undersökas och därför är väldigt säkra, jag tog inte själv svininfluensa vaccinet och skulle inte ha gett det till Charlie heller men förstår bra dom som gav det till sina barn, det gjordes ju upp till ett skräcksenario att tar du inte vaccinet dör hela människorasen typ och alla var väldigt dömande över att man inte tog det, många undrade över mitt val att inte ta det och i skolan skrattade lärarna (sjukvårdsutbildade dessutom) när jag sa att man vet inte vad man får för fel av det.

Eftersom många blivit rädda över att ge vaccin till sina barn har nu flera av domhär gamla sjukdomarna som länge varit så gått som utdöda i finland börjat blomma upp igen, sjukdomarna finns ennu i land som inte vaccinerar sina barn och när folk reser och invandrar kommer dom ju tillbax till finland snabbt. Vi har iallafall bestämt oss för att vi vill inte riskera att Charlie får nån av domhär sjukdomarna och heller inte vara med och sprida dom vidare genom att inte vaccinera.


1 kommentar:

  1. Du har fått en utmaning på min blogg ; http://cessis-blogg123.ratata.fi/blogg/article-46616-340954-utmaning

    SvaraRadera