söndag 15 november 2015

doula utbildning

Fredag och lördag har det varit doula utbildning, jätteroligt och intressant! Man blir ju självklart ingen "färdig" doula på ett veckoslut, helt färdig blir man nog aldrig för det finns alltid nånting nytt att lära sej eller fördjupa sej i men vi fick iallafall en grund så vi vet hur allt funkar och en hel del avslappningsövningar hann vi med och också lite om hur man lyssnar och mycky gick vi in i oss själva för att bli medvetna om hur vi själva funkar.

Trodde tidigare att ja själv int sku villa ha en doula men efter dehär veckoslute tycker ja att alla borde ha en! Visst kan barnmorskan vara ett slags stöd, partnern också men stödet av en doula är ju så annat, till skillnad från partnern som själv också är så nervös och ofta känner sej som att den inte vet vad den ska göra kan hon vara dendär trygga som antingen bara med sin närvaro ger trygghet eller så kan komma med sina små knep och knåp för avslappning eller smärtlindring. Till skillnad från barnmorskan konsentrerar doulan sej inte på det medisinska utan finns där enbart för att vara familjens stöd, barnmorskan kanske inte har möjlihet att vara i rummet under hela tiden medan doulan inte lämnar familjen (om dom då inte vill vara ensamma en stund förståss), doulan har träffat familjen tidigare och man har gått igenom vad och hur dom vill så när mamman är inne i sina smärtor och har svårt att få fram vad hon menar kan doulan finnas där som tolk då hon känner familjen på ett annat sätt, doulan blir också kvar efter förlossningen tills att familjen stadgat sej i bb rummet, många känner sej ganska övergivna och chockade med en så nykläckt när resten av förlossningsteamet går då själva förlossningen är över speciellt om man aldrig förut haft en så liten i famnen. Och vad är bättre än en till som kämpar och berömmer den som föder till mål!?

En gång i månaden har vi våra träffar då vi kan ha föreläsningar eller bara bolla tankar. Väntar riktigt på det för doulagänget verkar som ett riktigt trevligt gäng! Alla verkar så omtänksamma och lixom teamarbetare men det är ju klart, annars sku dom int vara där! :D

Sitt första uppdrag får man då man själv tycker att man är redo, man kan alltså vara med flera år utan att ta emot uppdrag, känner att jag kan vara redo, bara det kommer in ett passligt uppdrag men kanske endå reservdoula sku vara ett bra första uppdrag? ja vet inte men när de väl kommer in tror jag de lokksahtar! Kommer int endå att berätta här nånting om någo uppdrag, int ens att om ja har på gång någo eller int, de hör int hit. Träffana däremot kanske om vi haft t.ex. nån intressant föreläsning.

Ni får gärna fråga vad ni undrar angående det här! Doulandet är nånting som man på mängden uppdrag ser att är stigande i popularitet så det är intressant att se vart det är påväg! :)

Bild från folkhälsan på ålands facebooksida från kursen.

1 kommentar:

  1. Sökte på bloglovin efter fler doulor och hamnade här :). Jag gick min utbildning i Stockholm i september och oktober i år :). Bara väntar på att få ta ett uppdrag eller gärna flera :). Ha en fin dag :).

    SvaraRadera