måndag 30 mars 2015

trots

Köpte en tid sen trotsboken från loppis och nu när vi helt tydligt kommit in i nån slags trotsperiod passade jag på att läsa lite och japp, kände precis igen 2-års trotsen. Tyckte boken verkade vara jättebra, lättläst och mycket information så kan absolut rekommendera den till alla som funderar över trotsen, är mitt i den eller har den framför sej.

Några punkter jag snappade upp:

  • Trots är en viktig del av utvecklingen där barnet lär sej bland annat gränser och hur man uppför sej socialt, konfliker.
  • Barnet trotsar med för den det känner sej bekvämt med och kan därför vara en ängel borta men ett monster hemma, därför får föräldrar med trotsiga barn ofta kommentarer som att hon/han är ju en ängel hur kan du seja att hon/han trotsar.
  • Våga bli arg, utbrottet är klart först när barnet gråter, då har barnet tagit åt sej och förstått. Att bli arg är också viktigt för att barnet skall känna sej sedd och älskad eller det ger en trygghet för barnet till skillnad från om man inte som förälder skulle reagera, då skulle det ge en otrygghet.
  • Just 2-års trotset beror på att barnet förut bara kunnat se sin egen vilja, nu börjar barnet förstå att det finns flera viljor, mamma och pappa har också en vilja och alla andra, barnet försöker endå kämpa emot så långt det går för att få behålla sin vilja som länge varit det enda barnet vietat om. 
  • I 2-års åldern börjar föräldrarna och omgivningen kräva mer av barnet, man kräver att barnet skall lyssna, förstå och lyda mer och det är en förändring för barnet.
  • Att strida om mat, potta, bad, kläder i denhär åldern kan vara dåligt, det kan ge ennu mer problem i fortsättningen då barnet annars redan är i denhär utvecklingsfasen och kan reagera negativt då. Man måste välja sina strider, vill inte barnet äta sin potatis får det vara oätet eller vill inte barnet sitta på pottan behöver det inte det. Vill barnet inte har det alltid en anledning som att det nångong börjat må illa av nån mat eller har upptäckt att vattnet rinner ner i avloppet och är rädd att det också ska hamna dit när det badar.
Dehär var lite sånt jag snappade upp och efter att ha läst om 2-års trotset kan jag nog ta det lite mer positivt då han slänger sej på marken i stan. Det hör till och det är positivt, det hör till utvecklingen och skulle han inte göra det skulle nånting vara fel.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar