tisdag 3 januari 2017

X-mas

Som sakt firades julafton hos mina föräldrar med mina syskon och min famo. Märkte iår hur olika traditioner alla har så tänkte skriva hur vi firade, iår firade vi så som jag minns från barndomen att det gick till.

Firandet börjar på kvällen den 23.12, släkten från mammas sida samlas hos mammas moster på glögg, hon har alltid dukat upp ett stort bord med typ hela brunberg sortiment, pepparkakor, julstjärnor, nötter, torkade frukter, ostar, aaaallt vad man kan tänka sej! Påsar med paket byts lite sådär halvt i smyg och det är en såndän varm skön stämning.

På kvällen ska barnen i tid i säng föratt dom vuxna ska hinna pyssla med det sita inför julafton, på senare år har vi haft julbastun här på kvällen, så även iår, charlie dumpade sin familj och badade med gumor/moster och mathias istället.

På julaftonsmorgon har tomtarna varit med ett litet paket påmann åt barnen, ofta nånting som går att leka eller pyssla med under dagen så väntan inte blir för lång. Iår blev det spel och pussel.

Antingen har nån varit pigg och stigit upp för att koka tomtegröt eller så gör vi som i år att vi äter ett lättare morgonmål och tomtegröten sen till lunch, mandel har vi alltid haft men iår hoppade vi den med tanke på alissa men får man mandeln får den personen önska sej nånting.

Sen står julkyrka följt av besök på gravgården på listan, iår åkte jag, charlie, pappa och famo dit, resten fick bli och vila eller förbereda. Själv tycker jag om julkyrkan, då kommer julkänslan senast, man måste lixom sitta stilla och ta det lugnt en stund, stämningen är varm och alla är på gott humör, från när jag var liten minns jag att det var så festligt, man sku vara tyst och mössorna sku bort när man gick in från dörren.
Årets gravgårdsbesök var en rikti snabbis, de slaskade och blåste och var iskallt, charlie tyckte det var mysigt och spännande och funderade över dom döda, jukyrkan däremot var han inte så imponerad över då han inte haft ro att äta och blev hungrig just då vi satt ner oss, sen fick han kakkabrott och bänken var hård men han satt snällt tyst där och tittade sej omkring endå utan bråk.

När vi kom tillbax var det mästa i matväg klart och så börjas det med fiskdelen för att sen duka om till skinkor och lådor. Alla äter mer än mycky och ingen sku orka stiga upp från bordet. Här kan jag ju passa på att slinka in dehär med alkoholen som det varit mycky prat om, vi har alltid haft alkohol på julbordet, typ en julöl till fisken och ett glas rött till lådorna och sen kanske karana tagi en konjak efter maten, själv har jag aldri sett dehär som ett problem, de är nånting som förhöjer maten, ingen blir full eller byter personlighet på någovis, är annars också uppfostrad med ett sunt alkoholanvändande, det är ingenting förbjudet utan vuxna kan njuta av ett glas till maten och nån gång i året ta lite mer, ha roligt och vara trött dagen efter. eftersom jag/vi i vår familj har ansett att det inte är någo problem har vi också alkoholen kvar, men just bara som en smakhöjande måltidsdryck. Sku de vara så att man behöver bli påverkad tycker jag absolut man ska avstå!

Nåja, nog predikat och förklarat. Efter maten sätter alla sej i soffan med choko och julmusik och undrar om julgubben alls tänker komma iår och mittiallt får pappa en huuuurrjja kakkabrott för alla vet ju hur känslig mage han har och när han ätit för mycky dessutom och just då han e där kommer julgubben så han vaaaarge år missar honom! En sån tragedi! Iår sa charlie direkt "men de e ju mofa" och börjader skratta, han e verkligen skarp den pojken men han godtog förklaringen att han nog liknar mycky till mofa men måst vara kusin eller nånting för int e de ju mofa. Julgubben delar ut en säck med klappar och är sen tvungen att åka vidare men lämnar resten av klapparna. Sen öppnas de å öppnas de, såsmåningom ha alla bytt ti pyamas och resten av kvällen går åt till att antingen si nån film eller spela någo spel tills sista man slocknar.

Alissa sku no ha vari nöjdast om hon sku ha fått åtta kilo mandariner ti julklapp, hela julen ha hon fari runt och skala sina mandariner, äti var femte och bjudit på resten. Hon ha vari så in i sitt skalande och tyckt de vari så rolit :D


Charlie har ju aldri vari blyg eller rädd för julgubbar, ville viking eller likande utklädda saker alissa däremot e livrädd, vill int överhuvutage ha å göras me sånt hon int ser ansikte på, charlie va fastklistrad i julgubben och sjöng högt och fint om pepparkaksgubbarna och tislut våga också alissa hämta sitt paket sådär me att gå så långt ifrån som möjligt och sträcka sej efter pakete å så fort iväg, sötnosen :)

Alltså bilder har jag tagit noll från julen, blir lite så, visst vill man ha minnen men jag har märkt att ja njuter så mycky mer av stunden om ja int bara tänker på att ta bilder så då blir de så, tur ha nu allti nån nappa nån bild endå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar