tisdag 20 december 2016

i väntan på jul

haloij! Har just lagt Alissa ut coh sova och charlie är på dagis, alltså nu är det MIN tid! Visst älskar jag att leka med barnen men nu är det ju bara sååå skönt när man får dendär egna tiden att göra helt vad man vill! Idag är jag trött, somnade igår kväll på soffan och vaknade när charlie kom ner typ 7,30... oijdå... tydligen har jag ju sovit men vaknade ädnå trött på fel fot så idag tänker jag faktist använda min egna tid till att bara ta det lugnt, dricka te, fundera på julen och samla krafter inför packande och städande.

Dom senaste veckorna har vi nog alla gått på nån slags autopilot, marcus har haft så mycky på jobbet att ofta har han åkt på jobb när vi andra ennu sover och jobbat över så han åkt på träningar direkt efter och varit hemma lite före midnatt och det i sin tur betyder ju att jag blir med allt här hemma, värma huset, ta hand om barnen, mat, handla, städa och sen ennu  mitt jobb, juklappar, träning som ja försökt nu senaste veckan göra lite extra då ja vet att de blir mindre under resan.... charlies "viken tid kommer pappa hem?" har blivit "viken dag kommer pappa hem?" för han märker ju int av att han nog är några timmar hemma och sover där emellan :D
Nåja, idag är iallafall sista arbetsdagen för marcus och sista dagisdagen för charlie, imorgon skall huset "resestädas" och väskorna packas och vid midnatt går båten iväg mot helsingfors! Skall bli så skönt med jullov, äta gott, ta det lugnt och träffa nära och kära. På nyår blir det dessutom lite barnfritt party och så hoppas jag på att vi ska hinna med nån vinterpromenad och kanske en tur till nya klätterhallen? :) aaah va de ska bli skönt! Är redan snål på julmaten, har självklart köpt med av bergmans fiskinläggningar för vad är en jul utan dom lixom, svartbröd också såklart, dehär har hört till vår jul sålänge jag kan minnas, sen har vi den ryska inlagda gurkan som måste finnas på bordet och rom med smetana och rödlök och dom finskt traditionella lådorna, skinkan, gravat, köttbullar, mmmm! tycker det är roligt att se vad som finns på julbordet hos alla, tror man kan se mycky av släktens rötter där. Jag är nog en sån som aldrig skulle byta ut den traditionella julmaten till nånting helt annat!


å så lite bildbabbel ;)

På söndag bakade jag socker och mjölfria pepparkaksmuffins och det blev riktigt lyckat tyckte jag! :) 

Efter lördagens fightIT, ett av mina favoritpass som jag tyvärr inte har möjlighet att gå på så ofta men nu var det som veckans val :) lite risky att ha barnen med bara då det är sparkar och så men vi parkerade dom i en knut under filtar med youtube och där satt dom fint utan att bråka i hela 45 min! Otroligt hur bra det gick!

Senaste beställningen, fick betyget godaste och finaste vi nånsin ätit, känns bra när man får sån respons! speciellt smaken, den är ju det viktigaste!

Ett till lördagsfoto, vår nya lördagsfamiljeaktivitet är ju jomppa och mitt städjobb :D lite annorlunda men vi har det bra där, vi är ju tillsammans, vi tränar och sen blir det lunch, förra gången hade jag inte hunnit fixa nånting så marcus for efter grillad broiler, ribs och sallad, supergott! Sen får alissa som vanligt sova och jag städar medan charlie och marcus leker i salen och kanske får nån liten delegation ibland ;) som förra veckan passade jag på att låta dom flytta kettlebellsen då där sku moppas, blir en hel del kilon att flytta av och ann.

Charlie har haft sitt första utvecklingssamtal, dom sa att han är väl utvecklad och man man märker att vi ger mycke tid åt honom och att han är med i allt vi gör, och det är han ju, eller vi försöker ju gör det mästa tillsammans som familj. Starkast just nu är grovmotoriken, sociala och verbala, han har bra kroppsuppfattning och kroppskontroll, kommer bra överens med kompisarna och går oftast undan då de blir bråk, pratar MYCKY både sanningar och fantasier och kan fint berätta sina känslor också med ord. Det som han som dom sa inte har intresse för men nog kan, är finmotoriken och det matematiska alltså rita, pussel sånt och det kan jag hålla med om, vi kom fram till att det han behöver här är motivation och utmaning, han kan int se någo lätta babypussel som roliga så nu har vi börjat med domhär 20 bitar eller mer pusslen och dom tycker han verkligen om och klarar av utan problem! Färger har också varit lite svårt, både dom och vi har haft misstanke om att han är färgblind men det är uppkollat och det är han inte, dom är bara lite svåra. Ingening iallafall som sku vara att vi borde öva utan han kan allt och lite mer än vad en 3 åring behöver kunna.

Har ju hittat ingefäran... Dehär har slutat i det att när jag frågade häromdagen vad marcus har för matönskemål sa ha "någo som int e starkt", jooo ja ha haft lite problem med hur mycky de ska vara.. :D

Och en glad alissa som äntligen börjar svänga efter en period i matvägran som frukt typ varit det enda hon helt frivilligt ätit :D Hon har plötsligt vuxit och blivit en så stor flicka, några ord börjar komma och på vecoslutet när hon såg en hund ropade hon hauva (vovve på finska), idag pekade hon på en bild av en kaka och sa helt tydligt och klart kaka, mamma och pappa sejer hon såklart och när mommo var här sa hon momma, nadja har hon försökt seja men det var lite svårt och hej hej och hejdå kommer ibland. Jag tror att hon har ett jättestort ordförråd som bara väntar på att kläckas och snart har vi en pratande liten fröken här :) Lite kan själv temppor har börjat komma med kläder och så också, hon kan vara bestämd och stampa i golvet och villa själv men de blir ju int ennu så mycky av det :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar