söndag 16 april 2017

odlingsuppdate

Dags för lite odlingsuppdate.
Det har inte hänt nånting jättestort på den fronten, plantorna fortsätter växa sakta men säkert och just nu är jag lite trött på dom, vill ha värme så jag kan flytta ut iallafall det som ska i lust/växthuset vilket är en hel del, vi kommer ha en djungel där om allt överlever 😁
Sallad och dill har vi redan sått där i blomlådor, salladen har grott dillen inte ennu. Får se hur dom klarar sej nu när det igen varit på minussidan om nätterna.

Idag fick vi igång trädgårdslandsfixandet från tankar till handling, efter middagen var vi alla ute och grävde en stund, marcus brände dessutom gräs från muren medan jag och barnen fortsatte gräva bort gräsmatta. Bra vardagsmotion dedär! Vi fick fram riktigt fin jord med mycky maskar, lite sand kommer upp djupare ifrån så vi ska no få fina morötter där!

Älskar natursten!

Här har vi nu en del av blivande landet. Tanken är att denhär delen av gården sku bli köksträdgården, allt samlat lite på samma ställe. Pallkragarna skall nog flyttas hit också men det får bli nästa år för just nu har jag vitlök i ena. En lövkompost har vi klar att monteras nånstans breve här, bra att ha nära tillhands och en vattentunna behöver skaffas för mindre vattning annars är det slangen som får gälla. Nån slags stängsel måste vi också bygga runt, vi har så mycke rådjur att dom skulle inte låta landet vara ifred, dagligen har vi dom enda in vid trappan.

Vad ska här växa då?

Olika bönor
Ärter
Sallad
Spenat
Dill
Ruccola
Frilandsgurka
Squach gul, grön
Morot
Rödbeta
Lök gul,röd

Var det allt? Kom gärna med tips på nånting gott och lättodlat, nånting får vi ennu plats med. Potatisen lär ska bli uppäten första året om det varit gräsmatta förut så den lämnar vi bort iår så tar vi med den nästa år.
Har försökt tänka med odlingen att vad går åt? Vad äter vi. Olika kålsorter äter vi ju mycky men dom lär ska bli så lätt angripna så iår blir det bara grönkål i pallkrage så får vi se.

I växt/lust huset ska följande flytta in:

Olika tomater vanlig, körsbär, gul, mörk
Chili 2 olika
Örter
Paprika gul
Gurka?

Får se lite vad som rymms, en del får säkert få ett skyddat ställe utomhus får har ganska många plantor, får se, alla kanske inte ens överlever så långt.

Just nu skulle drömmen vara att klara sej över sommaren på eget grönt, det tycker jag är ett ganska bra första mål.

Annat jag skulle villa utöka med:
2st äppelträd gärna gröna
2st vinbärsbuskar röd
1st vinbär svart
1st vinbär vit
2st krusbärsbuskar
Buskblåbär

Dehär är ju sånt som blir såsmåningom, sakta men säkert men mer vill jag ha, det har åtgång.

Just nu har vi två stora plommonträd
ett mindre äppel
 en "ny" röd vinbär
2st gamla rödvinbär
Hallon
Jordgubbar


Så roligt att drömma sej bort till ett trägårdsland fullt av godsaker, hur det sen blir i verkligheten, allt kanske blir uppätet av skadedjur, spelar inte just nu nån roll, just nu lever jag i drömmen, förväntan, hoppet. 😊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar