måndag 4 juli 2016

Arman

Marcus hade bandat arman pohjantähden alla, avsnittet om matproduktionen och nu hann vi äntligen se det. Tyckte det var ett bra avsnitt, tänker inte gå destomer in på allt vad det handlade om men det öppnade mina ögon ennu mer mot den riktningen jag börjat öppna ögonen.

Förut hade jag som tankesett att så lite halvfabrikat som möjligt, nu har jag nog gått steget lite längre i mitt tankesätt, så lite halvfabrikat, socker och produserad mat som möjligt. Från och med nu är det slut på fettsnål mjölk, vi börjar köpa gammaldags eller helmjölk, bregottet skall jag ta reda på hur mycket margarin och gifter det egentligen innehåller eller om det lönar sej att helt gå över till riktigt smör nånting ja länge gått och funderat på men inte fått gjort, smaksatta produkter har vi helt slutat med vet inte när jag senast köpt t.ex. En smaksatt yoghurt, samma sak med light produkter efter att jag fick veta att det ofta är borttaget fett som inte är så farligt och tillsatt socker för att hålla smaken altså blir det ennu värre. Kolhydrater har jag ju rejält dragit ner på, det att jag förut tyckte att kroppen behöver kolhydrater tycker jag ennu också men nu har jag lärt mej mer, kolhydraterna får man i sej endå tillräckligt av fast man inte skulle tillägga en portion i huvudmålen, de finns ju i det mästa endå.
Sen att nu och då typ till veckoslutet äta nånting som inte är så bra kan väl inte vara så farligt men i regel endå så rent som möjligt, i mån av möjlighet, frukter köper jag ju eko bara för att jag får allergiska reaktioner på gifterna dom andra är proppade med men att köpa allt eko blir för dyrt just nu, tyvärr. Tänker lite att äter jag hela veckan t.ex. Naturell yoghurt istället för smaksatt men på veckoslutet dricker ett glas vin och äter en kakbit är det endå bättre än om jag varge dag skulle äta dendär smaksatta yoghurten, förstår ni mitt tankesett? Det är dedär vardagliga som räknas inte domdär undantagen, sålänge inte undantagen blir en vardag.

Jag är nog ganska stolt över hur vi numera äter faktist, jag önskar att jag öppnat ögonen lite tidigare så charlie inte skulle ha fått så mycky socker, de gör jag, men där också ha de minskats rejält och fast han älskar efterrätter och lördagsgodis tar de int över och hålls inom måttliga mängder nu när vi skärpt oss med det och naturell yoghurt, sockerfria efterrätter allt sånt sjunker precis lika bra som dom med socker om inte bättre ofta, alissa kommer nog få nöja sej med betydligt mindre, barn behöver inte socker, inte vuxna heller, det är ett beroende oberoende om man erkänner det eller inte. Men iallafall, har märkt att jag egentligen helt hoppar över många hyllor i butiken numera, hälften är ju bara skräp faktist, man får inte kalla mat skräp men det är ju presic vad det på dom hyllorna är...

Allt om hur kroppen reagerar på störstadels socker och dåliga fetter är också intressant, hur många skyller på sina "överviktsgener" eller "diabetesgener" men i programmet kom det fram att domdär generna finns joo men beroende på med vad vi matar dom stängs eller öppnas dom, matar vi dom med coca cola öppnas dom och matar vi dom med hälsosamma val stängs dom och tar aldrig över, dehär går ju självklart också att vända, är dom öppna kan man stänga dom, på det viset kan man bli av med många sjukdomar genom att ändra sin kost.

Sen att saker görs reklam om som hälsosamma är ju bara orättvist, är man inte intresserad eller vet, hur ska man då veta vad som är sant? Dom hade som exempel domhär hjärtvänliga livsmedlen som har ett hjärta på, hjärtat fanns på sockerskorpor, knappast hjärtvänligt men sen stod det smått att dom rekommenderas framför andra i samma grupp, alltså av alla sockerskorpor var just domhär bäst... Hmm... Och dehär går folk på för vem ska man tro på? Hjärtat står där så då är det nog hälsosamt. Int underligt att det finns så stora problem med övervikt, canser, diabetes, inflamatoriska sjukdomar!

Sku kunna skriva om dehär ennu länge t.ex. Kostrekomendationerna har jag länge stört mej på, saltmängden t.ex. Ändras lite nu och då, somom nån påriktigt sitter och räknar saltkorn på den nivån medan hela systemet är helt föråldrat, anpassat till mycket mer aktivitet än dagens befolkning får och alla är dragna under samma kam, men nu måste jag nog och sova och sluta pladdra :D gonatt! Imorgon är det strandhäng med charlies kompis, hans mamma och lillabror som står på shemat och på kvällen träning, idag försov vi oss till träningarna och jag blev nog så sur på mej själv för det var jag som glömt lägga väckningen på så istället blev det en hemmadag och jag fick äntligen damsugat så de var väl bra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar